"Lo Rafal" celebra el seu vintè aniversari amb un número doble especial

Després de la seva etapa de renovació gràfica i de disseny, la revista independent d’Alcanar Lo Rafal arriba a un meritori 20è aniversari i ho celebra amb el número 99-100, de més pàgines i sense publicitat.

Portada del número 99-100 de la revista Contraportada del número 99-100 de la revista

L’Associació Cultural Lo Rafal d’Alcanar publicà el número 0 de la revista informativa Lo Rafal durant les festes del Remei de 1988. Segons l’entitat, “ara ja hem arribat al centenar amb una edició especial que pretén ser un espill de cap a on volem caminar d’ara endavant”.

El disseny d’aquest número és especial, per tal de commemorar el que algunes revistes aconsegueixen, superar els vint anys. La portada és un dibuix encarregat a l’artista canareva Pepa Reverter i que ha dissenyat per a Lo Rafal en exclusiva. La contraportada és la portada habitual i la publicitat ha estat substituïda per fotos-denúncia i per articles més extensos. El número té un considerable pes fotogràfic i compta amb múltiples col·laboracions, d’exredactors, de periodistes i del poeta i director de la Fundació Carulla Carles Duarte.

Lo Rafal ha comptat fins al moment amb les col·laboracions de cantants, escriptors, cuiners, actors, músics i esportistes de renom. La divulgació cultural, la defensa del patrimoni i la informació crítica han menat els seus objectius.

Des de l’associació recorden que “sempre pensant en fer aquelles innovacions que ens situen a l’avantguarda de les publicacions locals, fa un parell d’anys vam decidir un nou disseny i fer un canvi d’imatge a la revista, des de la qual fem un seguiment de qüestions d’actualitat que resulten d’interès social per al municipi”.

Ara es plantegem un nou repte: ampliar el nombre de pàgines, introduir millores en el disseny per garantir-ne la qualitat i apostar per la difusió del patrimoni com a poble, “sense desatendre temes d’informació local que abordarem amb una major profunditat”. La revista Lo Rafal sortirà, a partir de l’any vinent, amb una periodicitat trimestral, quatre vegades a l’any: Pàsqua (març-abril), Sant Joan, Setembre i Desembre. Tot i que encara queda pendent un exemplar d’enguany que es publicarà a primers de 2009.

En ser una revista sense ànim de lucre, tot aquest esforç és possible gràcies als subscriptors, lectors, anunciants i institucions que confien en la publicació, “cosa que ens encoratja a seguir endavant, tot i el sacrifici que això significa per a totes les persones vinculades a l’entitat”, indiquen des del consell de redacció de la revista. L’equip compta amb una dotzena de col·laboradors que aporten idees i les expressen a través de cada exemplar de la revista.

A partir d’ara Joaquim Buj n’assumirà la direcció i Lo Rafal reforçarà el vessant divulgatiu amb números trimestrals. Aquest any l’Associació de Publicacions en Català ha festejat les revistes que han fet 25 anys i es pot dir que ha estat l’any de les revistes, amb tot un seguit d’actes commemoratius, un dels quals és la publicació de la primera història de les revistes en català, un llibre dirigit per la periodista Carme Ferré Pavia, fins ara directora de Lo Rafal.

20 anys d’activitats

Tot i que els principals esforços se centren en la revista, l’entitat també ha realitzat, al llarg d’aquestes dues dècades, jornades culturals i un premi infantil i juvenil de contes durant deu anys. Laura Sancho i altres persones que després s’han incorporat a la redacció van participar-hi en aquest concurs.

Lo Rafal també prepara la quarta enquadernació de la revista que comprendrà els números publicats durant el període 2003-2008, la qual es podria presentar durant la 3a. Trobada de centres d’estudis i entitats al voltant de Sénia que l’associació organitzarà a Alcanar durant el segon semestre de 2009, “ens agradaria fer-ho coincidir amb les Festes Quinquennals”, manifesta el director.

L’associació cultural també prepara un itinerari pel patrimoni de la darrera Guerra Civil (sobretot búnquers i nius de metralladora) que encara es conserva la costa canareva. El recorregut formaria part d’un seguit de rutes promogudes per entitats i centres d’estudis de la Sénia, Ulldecona, Santa Bàrbara, Amposta, Mas de Barberans, Rossell i Alcanar amb el suport de l’Institut Ramon Muntaner.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s