Memòria glaçada. La gelada del 56 als territoris de l’antiga diòcesi de Tortosa.
Els centres d’estudis i entitats culturals del Maestrat i Terres de l’Ebre, agrupats en el grup de treball Terres de Cruïlla van iniciar aquest projecte d’estudi i recuperació de la memòria del fenomen de la gelada de l’any 1956 i de les conseqüències derivades a tots nivells (socials, econòmiques, culturals…). L’iniciativa va sorgir l’any 2016, en que es celebrava el 60è aniversari del succés. El projecte ha estat obert a totes les entitats o particulars que s’hi han volgut sumar durant el transcurs del mateix.
“Ara, en l’actualitat, un episodi com aquell, podria ser greu, però mai tant com ho va ser en aquella època, en que molta gent vivia encara de la terra, en petites explotacions familiars, que van quedar molt malmeses. Molts ho van viure com una curiositat o anècdota, per a d’altres va significar un canvi radical dels seus projectes de vida.”
* Miquel Salvadó Tenesa (la Ràpita, 1957), pagès i vaquer.
El fenomen de la gelada del 56 és un fet molt present en l’imaginari popular de Terres de l’Ebre i Maestrat, sobretot en la gent major de 30 anys, però aquest record s’ha difuminat entre la població més jove. És un record transmès de generació en generació gràcies a la memòria oral de caràcter familiar, que corre el risc de perdre’s definitivament si no es realitza una acció per fixar-lo. Els més grans parlen de l’any 56 com un punt d’inflexió, “això va passar abans de l’any de la gelada”, o “després de l’any de la gelada”. Atenent que de gelades n’hi ha hagut moltes, es parla de l’any de la gelada i això li atorga un caràcter de singularització, capaç per ell mateix d’articular un discurs temporal. Amb el projecte s’ha volgut realitzar una recollida de memòria oral de forma coordinada i sota uns mateixos paràmetres formals que posteriorment poden facilitar la creació de diversos productes finals. S’està preparant una exposició i un catàleg en què es recolliran les informacions recollides a les enquestes.
“M’han dit que vaig néixer el mateix dia de la gelada, la matinada del 2 de febrer de 1956. Em van posar Maria de las Nieves perquè era el dia de Santa Maria i Nieves pel dia tan fred.”
Mari Nieves Puig Doménech (Traiguera, 1956), mestressa de casa.
Entitats participants:
Associació Cultural i Veïnal Lo Rafal (Alcanar)
Associació Cultural La Tella (Sant Mateu)
Associació de Jordiencs Absents (Sant Jordi)
Associació El Pedrís de la Plaça (Bot)
Associació pro-restauració ermita sant Sebastià (Cervera del Maestrat)
Camp d’aprenentatge del Delta de l’Ebre
Centre Cultural Traiguerí (Traiguera)
Centre d’Estudis del Maestrat (Benicarló)
Centre d’Estudis Planers (Santa Bàrbara)
Centre d’Estudis lo Lliscó (Mas de Barberans)
Centre d’Estudis Seniencs (la Sénia)
Grup de catalogació Los Taulons (El Castell – Sant Rafel del Riu)