Itineraris 2018

Itineraris per les terres de cruïlla  2018.

Del 29 d’abril al 11 de novembre de 2018

 

1. Itinerari per la zona riberenca de Campredó.

Campredó (Baix Ebre). Diumenge 29 d’abril.

Hora i lloc de trobada: 10.15 h. C. Mare de Déu de Montserrat, al costat de la llar de jubilats, de Santa Bàrbara. 10.45 h. Plaça de l’Església de Campredó.

Ruta per a conèixer tots els preparatius que es van fer a la riba esquerra de l’Ebre per a l’acció del 25 de juliol de 1938, a l’inici de la Batalla de l’Ebre, amb visites a la torre de Font de Quinto, les trinxeres de la Casa del Prat, els búnquers i espais de la vora del riu, etc. Teatralització d’un dia a les trinxeres, concert de la Brigada Intergeneracional de la Recuperació de la Memòria Històrica i dinar popular.

Coorganitza: Centre d’Estudis Planers de Santa Bàrbara i Associació Cultural Soldevila de Campredó.

 

2. Espais de la riba dreta de l’Ebre relacionats amb l’acció bèl·lica del 25 de juliol de 1938, a l’inici de la Batalla de l’Ebre.

Campredó (Baix Ebre). Diumenge 6 de maig.

Hora i lloc de trobada: 10.15 h. Pg. de les Escoles, al costat del Centre Cultural de Santa Bàrbara. 10.45 h. Camí d’accés a la torre de la Carrova (ctra. d’Amposta a Tortosa).

Descripció: Passejada per tal de conèixer el dramàtic enfrontament que es va lliurar a la zona de la Carrova i Mianes. L’itinerari inclou petits recorreguts a peu, per la qual cosa es recomana roba còmoda i calçat adequat.

Coorganitza: Centre d’Estudis Planers de Santa Bàrbara i Associació Cultural Soldevila de Campredó.

 

 3. Pedra en sec a la partida de Mas Roig.

Sant Rafel del Riu (Baix Maestrat). Dissabte 2 de juny.

Hora i lloc de trobada: 9 h. Camp de birles, Av. del Riu de Sant Rafel.

Descripció: L’objectiu de l’activitat es conèixer paratges naturals i construccions tradicionals de pedra en sec de Sant Rafel del Riu. Sortirem de Sant Rafel del Riu en cotxes i anirem pel lligallo del Molí la Roca fins al llindar amb el terme de Traiguera (partida de Mas Roig). Visitarem i explicarem les tècniques de construcció de pedra seca de la zona. Durant el trajecte aprofitarem per a explicar anècdotes succeïdes durant la Guerra Civil al terme. Cal portar beguda, roba i sabates còmodes per a caminar.

Organitza: Grup de Catalogació Los Taulons de Sant Rafel – el Castell.

 

 

4. Excursió a la Sénia de Cardona, Molí Manc i canalitzacions del riu Cervol.

Canet lo Roig (Baix Maestrat). Diumenge 1 de juliol

Hora i lloc de trobada: 9.30 h. Plaça del País Valencià de Canet lo Roig.

Descripció: L’objectiu de l’activitat és conèixer paratges naturals i construccions relacionades amb les activitats agrícoles i econòmiques dels nostres pobles. Sortirem amb vehicles fins a la sénia de Cardona, petita sénia suposadament àrab i que utilitzava la força humana per al seu funcionament. Seguirem a peu fins al molí fariner de Manc, anterior a l’any 1350 i després per dins del llit del riu Cervol podrem veure part de les canalitzacions que feien funcionar els molins fariners. Cal portar, roba i sabates còmodes per a caminar. En tornar, dinar a les 14 h. a l’ermita de Santa Isabel (socis A.C.C.”LO SUAbE” gratuït i no socis 10 €)

 Organitza: Associació Cultural Canetana LO SUAbE de Canet lo Roig.

 

 

5. Construccions de defensa de la Guerra Civil a la badia dels Alfacs.

Alcanar (el Montsià). Diumenge 12 d’agost.

Hora i lloc de trobada: 10 h. C/ Rocatallada de les Cases d’Alcanar.

Descripció: L’objectiu de l’activitat és conèixer les construccions de defensa de l’exèrcit republicà a l’entrada de la badia dels Alfacs, com el fortí, niu de metralladores, polvorí…. Sortirem de Rocatallada a les Cases d’Alcanar amb cotxe cap a Alcanar Platja, una vegada passada la Fàbrica de Ciment entrarem pel c/ Mérida B, on aparcarem el cotxe. Allà començarem una excursió vora la mar pel lligallo del mar, ara GR92 sender Blau. Aproximadament 3 km d’anada on interpretarem totes les construccions de defensa construïdes al llarg de la costa. Cal portar beguda, roba i sabates còmodes per a caminar.

Organitza: Associació Cultural Lo Rafal d’Alcanar.

 

 

6. Excursió a les pintures rupestres del cocó de la Gralla.

Mas de Barberans (el Montsià). Dilluns 13 d’agost.

Hora i lloc de trobada: 17 h. Museu de la Pauma de Mas de Barberans.

Descripció: L’objectiu de l’activitat és visitar el conjunt pictòric del Cocó de la Gralla (Mas de Barberans), mostra d’art rupestre llevantí, situat dins del Parc Natural dels Ports. Farem cap al Museu de la Pauma de Mas de Barberans on, mitjançant un calc de les pintures, explicarem els trets essencials d’aquest conjunt pictòric d’una antiguitat aproximada de 8000 anys, pintat dins del període de l’ epipaleolític. Les pintures representen dues fileres d’arquers a la carrera cap a l’esquerra, de dues mides diferents, diversos animals i petjades, que formen una possible escena de cacera o ritual. En total, 69 figures formen aquest conjunt excepcional. Tot seguit, agafarem els cotxes i anirem fins al Camí del Barranc de la Galera on al cap de 10 minuts aparcarem i iniciarem la visita, a peu, amb una durada de 15 minuts fins arribar a les pintures. Allí continuarem amb totes les explicacions referents a la: descoberta, protecció, documentació… Cal portar sabates còmodes per a caminar.

Inscripció prèvia a: info@cdrmuseudelapauma.cat. Màxim 20 persones entre menuts i grans.

Organitza: Centre d’Estudis Lo Lliscó de Mas de Barberans.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7. República i Guerra Civil a la Sénia.

La Sénia (el Montsià). Dimecres 22 d’agost.

Hora i lloc de trobada: 18.30 h. Centre Marcel·lí Domingo (Escoles Velles). Passeig de la Clotada 23-25 de la Sénia.

Descripció: L’objectiu de l’activitat és visitar diferents llocs de la població relacionats amb fets de l’època de la Segona República i la Guerra Civil. Començarem el recorregut des de les Escoles Velles del passeig de la Clotada, actual Centre Marcel·lí Domingo, un dels locals ocupats pel comandament de la  Legió Còndor a la Sénia. Des d’allí farem un recorregut per diferents llocs del poble relacionats amb fets i esdeveniments del període de la Segona República i la Guerra Civil. Recorregut urbà. Dificultat baixa. Durada aproximada: 1,5 hores.

Organitza: Centre d’Estudis Seniencs de la Sénia.

 

 

8. El pas del front de guerra en el punt estratègic de Xert 80 anys després.

Xert ( Baix Maestrat).  Dissabte 1 de setembre.

Lloc i hora de trobada: 17.30 h. Plaça de l’Ajuntament.

Descripció: L’objectiu és conèixer el pas de guerra dels exèrcits enfrontats en la guerra civil espanyola (1936-1939) al seu pas per Xert. Es podran visitar alguns dels amagatalls de la gent dels masos, i alguns dels llocs emblemàtics de Xert. El recorregut anirà des de Xert fins a Enroig, passant pel Molinar, i des d’Enroig, per la carretera Vella, de nou a Xert. Durada aproximada 3 hores. Cal dur sopar. Una hora i mitja d’anada i una hora i mitja de tornada. Hi haurà una aturada de tres quarts d’hora per sopar i per fer les visites pertinents. La dificultat és mitjana. Tot el camí està asfaltat i hi ha un tram de terra. Cal portar llanterna.

Organitza: Associació Cultural Font de l’Albi de Xert.

 

 

9. Ulldecona 1936-39. Un recorregut pels racons urbans de la Guerra civil.

Ulldecona (el Montsià). Dissabte 1 de setembre.

Hora i lloc de trobada: 11 h. Oficina de Turisme d’ Ulldecona.

Descripció: Ruta urbana per a conèixer algunes de les  històries, indrets, edificis, racons, pedres i restes que delaten la presència que va deixar la Guerra Civil a Ulldecona. Després d’una breu introducció visual al Molí d’Oli César Martinell, iniciarem l’itinerari guiat descobrint racons d’Ulldecona que després de 80 anys, encara guarden les històries, els vestigis i les ferides que va deixar aquella contenda ferotge en el paisatge urbà de la vila.

Organitza: Centre d’Estudis d’ Ulldecona i Ajuntament d’ Ulldecona.

UlldeconaFletxes

 

15 DE SETEMBRE, DISSABTE

10. Ruta monogràfica sobre la Guerra Civil a Vinaròs.

Vinaròs (Baix Maestrat). Dissabte 15 de setembre.

Organitza: Associació Cultural Jaume I de Vinaròs

 

 

11. Ruta literària de la Vall del Miracle.

Traiguera (Baix Maestrat). Dissabte 22 de setembre.

Hora i lloc de trobada: 9.30 h. Ajuntament de Traiguera.

Descripció: L’objectiu serà visitar els llocs que van inspirar Armando Vericat per escriure l’obra que el va donar a conèixer.  El recorregut començarà a l’Ajuntament de Traiguera, un edifici del segle XV anomenat popularment la Sala de la Vila per haver acollit, en l’actual saló de sessions, la sala de reunions i deliberacions dels Jurats i Consell de Traiguera. Aquest va ser l’escenari on van acudir els frares de la Confraria per passar comptes davant la justícia després de l’assassinat de la jove Cinta. Seguidament, iniciarem el nostre trajecte cap al Reial Santuari seguint el camí que va fer Mossèn Pere Combes en el seu intent de salvar la vida. Un cop al Santuari recorrerem els principals escenaris de la novel·la. Hi ha la possibilitat d’arribar fins al corral del Pasqualino, punt de trobada del nostre protagonista i la seua estimada Cinta que havia anat a buscar-lo i on es va produir l’assassinat que va interrompre la tranquil·litat que regnava a la Vall. La durada és de 4 hores, la dificultat baixa i cal portar calçat còmode per caminar.

Organitza: Centre Cultural Traiguerí de Traiguera.

La vall del Miracle ampliada

 

12. Recorregut medieval pel ‘Mas dels Estellers’ (Sant Jordi ).

Sant Jordi del Maestrat (Baix Maestrat). Diumenge 7 d’octubre.

Hora i lloc de trobada: 12 h. Plaça Major de Sant Jordi.

Descripció: La visita guiada es farà en el marc de la clausura de les “XVI  Jornades d’Estudi del Maestrat: Història, Art, Natura i Tradició”. No presenta cap dificultat i durarà dues hores. Es tracta de descobrir els llocs històrics del nucli medieval (temple vell i modern, fossars, plaça major, forn vell, primer molí, badia, pou, cisterna, pes fariner, hostal, casa del consell, primers carrers, primeres cases pairals) i visita a la primera casa senyorial del Mas dels Estellers. Sortirem de la plaça Major, davant del Centre Cívic, lloc on es desenvolupen les XVI  Jornades d’Estudi del Maestrat. Anirem fent el recorregut per la plaça Major, carrer de l’Hospital, carrer de la Verge de la Font de la Salut, carrer del Pou, carrer de la Cisterna, carrer de l’Hostal i carrer del Forn Vell. Per visitar, finalment, la casa pairal dels Estellers del Racho”.

Organitza: Associació dels Jordiencs Absents de Sant Jordi.

 

 

 

13. Escenaris de la Guerra Civil a Benicarló.

Benicarló (Baix Maestrat). Diumenge 21 d’octubre.

Hora i lloc de trobada: 11 h. Plaça de Sant Bartomeu de Benicarló.

Descripció: L’objectiu és conèixer els diversos espais del nucli històric de Benicarló vinculats amb la Guerra Civil espanyola. La ruta s’inicia al costat de l’església de Sant Bartomeu, per enfilar cap als carrers del centre de la ciutat que van ser escenaris, ara fa vuit dècades, dels fets bèl·lics. També coneixerem detalls de la vida quotidiana del Benicarló republicà i del Benicarló després de l’entrada de l’exèrcit franquista. La ruta continuarà per la façana marítima de la ciutat, amb atenció a indrets que encara resten i l’evocació dels que han desaparegut en el pas del temps. Cal portar roba i sabates còmodes per caminar. La durada prevista és d’unes 2 hores i mitja.

Organitza: Associació Cultural Pere de Thous de Benicarló.

 

 

14. Els espais de la Guerra Civil a la Ràpita.

Sant Carles de la Ràpita (el Montsià). Diumenge 28 d’octubre.

Hora i lloc de trobada: 10.30 h. Aparcament del camp de futbol.

Descripció: L’objectiu de l’activitat és conèixer alguns dels indrets de La Ràpita que van protagonitzar els esdeveniments des de l’esclat de la Guerra el juliol del 1936 i fins a l’entrada dels Nacionals l’abril del 1938. Farem una primera aturada al “xalet de Ríes” que fou casa d’acollida de refugiats i hospital de sang. D’allí, baixarem al barranc del Solito per veure els refugis antiaeris (que mai es van fer servir). El recorregut continuarà per la plaça Carles III on hi havia els principals edificis de l’època i que van patir sort diversa durant el conflicte (confiscacions, incendis, allotjaments de tropes …). El recorregut finalitzarà al port (Punta Vella) i al passeig marítim (nius de metralladores). Cal portar beguda, roba i sabates còmodes per a caminar.

Organitza: Camp d’aprenentatge del delta de l’Ebre.

 

 

  

15. De Fredes al Portell de l’ Infern.

Fredes (Tinença de Benifassà). Dissabte 10 de novembre.

Hora i lloc de trobada: 9.30 h. Plaça de Fredes.

Descripció: L’objectiu de l’activitat és descobrir els valors naturals i culturals d’una de les zones emblemàtiques del parc natural de la Tinença de Benifassà. Recorrerem un tram del camí històric que comunicava Fredes amb la Sénia. Al llarg de la ruta, fins al Portell de l’ Infern, gaudirem dels espectaculars paisatges, de l’exuberant vegetació i de les majestuoses aus rapinyaires que sobrevolen aquest abrupte territori. Dificultat mitjana. Durada aproximada: 4 hores. Cal portar roba i calçat adequats, aigua i esmorzar.

Organitza: Parc Natural de la Tinença de Benifassà i Ajuntament de la Pobla de Benifassà.

 

 

16. De Santa Bàrbara a la Carrova pel camí del Figueralet.

Santa Bàrbara (el Montsià). Diumenge 11 de novembre.

Hora i lloc de trobada: 9.45 h. Carrer Mare de Déu de Montserrat, al costat de la llar de jubilats de Santa Bàrbara.

Descripció: L’objectiu és fer el trajecte que feia el comandament de les tropes franquistes durant els episodis de la batalla de l’Ebre a la zona de la Carrova i Mianes i, també, observar diferents elements naturals i constructius durant el recorregut. A Santa Bàrbara es farà una activitat de contextualització i, a continuació s’anirà amb vehicles motoritzats a Masdenverge, on es començarà el recorregut a peu fins al turó des d’on es domina l’escenari de les operacions l’acció bèl·lica del 25 de juliol de 1938, a l’inici de la Batalla de l’Ebre, i des d’allí s’explicarà el dramàtic enfrontament que es va lliurar a la zona de la Carrova i Mianes i les seues conseqüències. La ruta dura unes tres hores, entre anar i tornar, de recorregut a peu de baixa dificultat. Cal portar roba i sabates còmodes per a caminar. També es pot portar aigua i alguna cosa per a esmorzar.

 

 

Organitza: Centre d’Estudis Planers de Santa Bàrbara.

 

 

 

——————————————————————————————————————————————

Nota: Les persones que no vulguen sortir a les imatges que es faran durant cada itinerari, caldrà que ho indiquen a l’organització, abans d’iniciar la ruta.