Del 5 de maig al 10 de novembre de 2019
5 DE MAIG, DIUMENGE
Tortosa
La ruta dels baluards
9.00 h: Plaça Barcelona (al costat del mercat de Tortosa, davant del Viena). Hora prevista d’acabar sobre les 14h, si es fa tot el recorregut previst.
Itinerari al llarg del sistema emmurallat de la ciutat de Tortosa, per tal de conèixer i visitar tots els baluards i fortins dels segles XVII I XVIII: Fort de Tenalles, Avançades de Sant Joan, Fortí de Bonet, baluards del Sitjar i fortí d’Orleans.
Entendrem els conceptes defensius moderns, les innovacions militars després de l’edat Mitjana, i el context històric en que es van fer.
La dificultat és mitjana. El recorregut sencer és d’uns 8 Km, i hi ha un tram de camí o sender de terra, per tant cal portar calçat còmode per caminar. Cal portar també gorra, beguda i alguna coseta per fer un mos durant el recorregut.
Organitza: Camp d’aprenentatge del delta de l’Ebre
9 DE JUNY, DIUMENGE
Els valentins (Ulldecona)
Regueret que subministrava aigua als Valentins durant més de 50 anys, a jornal de vila.
17.30 h. Plaça de l’església d’Els Valentins.
L’objectiu de l’activitat és conèixer una canalització clandestina d’aigua, que alimentava tres basses, dos cisternes i una font amb abeurador, i que va ser la principal aportació d’aigua de consum domèstic i per a animals des de primers anys del segle XX fins l’any 1969 (any de l’arribada de l’aigua potable a els Valentins).
Sortint d’Els Valentins, es recorrerà el tram principal del regueret en un trajecte d’anada i tornada, explicant la historia de la construcció i el modus de manteniment, parant-nos en els trams més ben conservats, l’aqüeducte i el mas de Fitol (on hi ha uns avencs que també s’aprofitaven).
La dificultat és mitjana. Hi ha trams de camí de terra, trams de sendera i trams camp a través. Cal portar roba i sabates còmodes per a caminar.
Organitza: Grup de Catalogació Los Taulons de Sant Rafel – el Castell i Associació Cultural Poble Masetí
NOTA IMPORTANT: Convindria apuntar-se prèviament (per tal de calcular la intendència necessària) al següent correu: alexisagramunt@gmail.com (posant com a assumpte “caminada Valentins”).
16 DE JUNY, DIUMENGE
Càlig
Visita urbana a la vila de Càlig
10.00 h: Plaça Nova.
L’objectiu de l’activitat és realitzar una ruta circular urbana per a conèixer l’urbanisme i l’arquitectura de la part antiga de la població, ubicada sobre un turó.
El punt de trobada serà a la plaça Nova i l’inici de la ruta serà des del carrer de Sant Roc, per a visitar a peu els diversos carrers representatius de la vila medieval i moderna de Càlig com són els carrers: Major, Estret, de la Murada, de la Costa o del Raval.
Es realitzaran parades per aprofundir en la història d’edificis i espais representatius com són la Capella de la Mare de Déu dels Desamparats del segle XVIII, la Torre, el desaparegut palau dels Vallterra, l’Església de Sant Llorenç o el lloc on s’ubicaven els antics portals.
Ruta sense dificultat
Duració: 2 hores
Organitza: Associació cultural Pere de Balaguer
9 D’AGOST, DIVENDRES
Sant Jordi
Santuari de la Font de la Salut (sortida literària i històrica)
9.00 h. Trobada davant de l’església de St. Jordi
L’objectiu de l’activitat és conèixer paratges naturals i històrics per on passem. Descobrir el llibre sobre Alfred Giner Sorolla de la mà de l’autora Amàlia Roig.
Descripció: Sortirem de la placeta de l’església, pujarem pel camí de la Mare de Déu, passant pel cementiri, calvari i observant les panoràmiques naturals. Parada als Pous de Muntells (oliveres mil·lenàries) i arribada a la Font de la Salut. Breu apunt històrics del Santuari. Presentació del llibre d’Amàlia Roig. Signatura de llibres. Esmorzar de Germanor a la Casa dels Capellans.
La dificultat. Baixa. 1’5 quilòmetres de pujar a peu i el mateix de baixar a peu. Amb bambes.
Organitza: l’Associació dels Jordiencs Absents.
14 D’AGOST, DIMECRES
Les Cases d’Alcanar
La vida marinera a les Cases d’Alcanar
9.30 h. Plaça de Sant Pere (davant de l’església parroquial).
L’objectiu de l’activitat és conèixer l’evolució de la vida marinera al poble de les Cases al llarg del temps (les persones, el treball a la mar i a terra, les captures i del mar a la taula: la gastronomia).
L’itinerari comença amb la trobada a la plaça de Sant Pere, on hi ha el pou i l’església. Tot seguit, es farà una xerrada amb projecció d’imatges a la Llar de jubilats. Després, visita a una barca amb explicació de les parts i treballs que s’hi fan. Ens traslladarem a la llotja per assistir a la subhasta. Tancarem l’itinerari amb un dinar mariner .
La durada aproximada serà d’unes 4 hores.
La dificultat és baixa i a l’abast de tothom. Recomanem aparcar els vehicles a l’Hort Adell (davant la llar de jubilats). Cal portar gorra, beguda, roba i sabates còmodes per a caminar.
Les persones que vulguen participar en el dinar caldrà que ho comuniquen a través del formulari a www.lorafal.cat o a lorafal@gmail.com.
Organitza: Associació Cultural i Veïnal Lo Rafal d’Alcanar.
21 D’AGOST DE 2019, DIMECRES
La Sénia
Marges, casetes, cisternes… Recorregut per la pedra seca de la Sénia
18.00 h. Passeig de la Clotada, 76 (Pisos de la Colònia Europa).
L’objectiu de l’activitat és conèixer el nostre patrimoni més proper relacionat amb les construccions de pedra seca a prop del poble fixant-nos en tipologies de marges, casetes i cisternes principalment i els tipus de pedra utilitzada. Parlarem del coneixement del paisatge que tenien els pagesos.
Des del final del Passeig de la Clotada i seguint l’antic camí del Mas de Barberans i el camí de vilanverga observarem diverses zones del nostre terme properes al poble (barranquet d’Antaix i Coll d’en Solà) i ens fixarem en tipus de marges, casetes, cisternes fetes de pedra seca. Observarem les diferents maneres de construir relacionades amb els tipus i característiques del terreny i de la pedra que es trobava al mateix lloc al moment de fer-les.
La durada serà de 2.30 h. La dificultat és baixa, però es recomana portar pantalons llargs i sabates de sola dobla per a caminar i bastó d’excursionista. Caminarem principalment per camí de terra..
Organitza: Centre d’Estudis Seniencs
31 D’AGOST, DISSABTE
Xert
Orígens de Xert – Pedra en sec – pintor Josep Orient
18.00 h. Plaça de l’Ajuntament
L’objectiu de l’activitat és conéixer el barranc de la Font i el barranc de l’Albelló, els punts d’aigua que són l’origen del poble, i les sénies i construccions de pedra en sec de l’entorn més immediat de Xert. Es tracta d’una excursió comentada que dona sentit a la interpretació del paisatge.
Eixirem de l’actual plaça de l’Ajuntament de Xert en direcció a la Raval, on farem la primera parada explicativa. A continuació ens aturarem al Pla de la Font, on es mostraran imatges de la Font de la Vila desapareguda en construir els safareigs (1940-1951). Tot seguit anirem per la carretera de la Mola amunt en paral·lel al barranc de l’Albelló atenent especialment les sénies, de les quals en visitarem una d’accessible situada prop del Parat. Encara anirem un poc més amunt per la carretera per il·lustrar com amb les construccions de pedra en sec guanyaren terreny a la muntanya en èpoques en què la demografia augmenta considerablement i descobrirem el perquè del topònim de les Saleres . Desfarem el camí cap a Xert i a la vora del Tossalet es mostrarà l’únic molí del barranc de l’Albelló, un espai que està íntimament relacionat amb el pintor Josep Orient (c. 1649-1714), del qual es mostraran algunes de les seues obres i es relatarà alguna anècdota. L’excursió continuarà cap al camí de Canet, concretament visitarem la sénia que durant les primeres dècades del segle xx va funcionar com a mina de carbó. I pel camí de Canet seguirem fins al Povet dels Quatre Camins, on està la caseta de Fusteta, una de les joies de la pedra en sec del patrimoni local, i des d’allí continuarem pel camí dels Ortins, que presenta abancalaments interessants i al mateix temps. En arribar al camí de les Argiles (o camí de la Jana), guaudirem del patrimoni arbori que representen les oliveres mil·lenàries. I, en arribar a Santa Bàrbara, des d’on s’albira Xert, el grup s’aturarà per descansar i sopar. El tram final del recorregut s’efectuarà en ser fosc.
La durada aproximada serà de 3 h.
La dificultat del nou recorregut és mitjana. Quasi tot el nou recorregut transcorre per vies asfaltades. Cal portar llanterna, beguda, sopar, roba i sabates còmodes per a caminar. Al llarg del recorregut es facilitaran bosses d’escombraries per efectuar una recollida selectiva de plàstics i matèria inorgànica.
Organitza: Associació Cultural Font de l’Albi – Xert.
14 DE SETEMBRE, DISSABTE
Traiguera
Passejada pel riu Cervol
9.30 h. Trobada a la Font de Sant Vicent
Desplaçament amb els cotxes fins el riu Cervol, on els deixarem, per retrobar-los, en acabar la passejada.
Passarem per la Font de la Canaleta on podrem observar l’aprofitament de l’aigua per fer petits horts. Marxarem cap el Barranc del Lladre, des d’on observarem la Barraqueta Roja i el Lligallo del Camí a Barcelona, amb la serra de Sant Pere al fons. Continuarem el camí cap els cotxes, passant per la Caseta de Sinforós, construcció amb sostre de volta. Aquestes edificacions a una zona tan allunyada del poble eren necessàries, especialment en l’època de plegar les olives. Les colles s’hi quedaven a dormir, mentre durava la temporada de plegar, donat que el trajecte, a peu o en carro, fins Traiguera podia superar una hora i els dies a l’hivern són curts.
Cal anar ben calçat per caminar per camins i barrancs, portar gorra per al sol, aigua i menjar, perquè pararem a esmorzar durant l’itinerari, que pot tenir una durada d’unes tres hores. El recorregut és d’uns 2,5 Km.
29 DE SETEMBRE, DIUMENGE
Campredó
De la pedra seca a l’art modern
10 h: plaça de l’església
Es tracta d’una ruta diversa, que inclou una excursió al Pouet i a una casa de construcció de pedra seca, passant per alguns espais naturals com la bassa Venècia i la visita a la sala d’art Francesc Llop i església (amb el seu fons d’art variat).
Durada: 3 hores
5 D’OCTUBRE, DISSABTE
Mas de Barberans
Rocam, un espai cinegètic.
9.00 h. Zona dels Restaurants
L’objectiu de l’activitat és conèixer un espai on la caça major ha estat una de les protagonistes per les característiques escarpades del terreny.
Sortirem de Mas de Barberans en cotxes i anirem cap a la Basseta dels Masets. Des d’allí sortirem cap a la Mola del Flaret. Serà un recorregut lineal d’anada i tornada sobre un terreny molt rocós amb fortes pendents i inestable, on es posaran a prova les nostres habilitats individuals i com a grup per desplaçar-nos i al mateix temps gaudirem d’un paisatge contundent i ple d’anècdotes.
La dificultat és alta. Tot el camí és fora sendera. Recomanable portar botes de muntanya i roba resistent. Prismàtics: opcional. Durada aprox.: 5 hores
Organitza: Centre d’Estudis lo LLiscó de Mas de Barberans.
Activitat complementària: visita comentada a les 17 hores per part de Joan Maria Ventura autor de l’exposició fotogràfica “Rocam” al Museu de la Pauma.
Nota: Els organitzadors només hem proposat aquest itinerari, i sabem per experiència pròpia que aquest és dur però factible, per això volem apel·lar a la responsabilitat individual dels interessats per decidir la idoneïtat d’assistir a aquest itinerari i d’assumir els riscos inherents a aquesta activitat, exonerant als organitzadors de qualsevol responsabilitat sobre qualsevol incidència que pogués sorgir durant aquest itinerari.
6 D’OCTUBRE, DIUMENGE
Godall
La serra de godall: espais oberts, racons amagats
9.30 h. Camp de futbol.
Durada: 3,5 hores.
A la zona del camp de futbol visitarem una exposició explicativa sobre diferents rutes per “la serreta”. Després farem un recorregut per la cova de la Vila (amb parada per a esmorzar), la font de Cap d’Àsens, la pista de les antenes, el mirador de la foia, la cova En Panís, el camí vell d’Ulldecona, el pou de les Piques i una de les concentracions d’oliveres mil·lenàries.
La dificultat és mitjana. Cal pujar algunes costes de la serreta, però per camí.
12 D’OCTUBRE DE 2019, DISSABTE
Ulldecona
Els rajolars de la Barriada Rajolars d’Ulldecona. Activitat econòmica dels pagesos a l’estiu
10 h. Oficina de Turisme d’Ulldecona. Ens repartirem en els vehicles disponibles per traslladar-nos al lloc de la visita (Sant Joan del Pas).
En aquesta sortida en proposem donar a conèixer el barri de Sant Joan del Pas i els Rajolars i, especialment, els rajolars com a activitat econòmica des del 1920 fins a 1950, quan els pagesos que a l’estiu que no tenien tant de treball al camp ocupaven les jornades amb el treball artesà amb l’argila. Al barri van arribar a haver-hi 12 rajolars en actiu i eren molts els qui es guanyaven la vida elaborant teules, tabots, rajoles, totxos… tot tenia el seu procés. Anaven a buscar la matèria primera amb carros, s’encarregaven de l’elaboració de les peces i de secar-les i fer anar el forn per coure-les. A la visita, precisament, veurem tots aquests processos i podrem veure de primera mà com s’elaboraven les peces amb antics rajolers que encara recorden aquells temps.
Sortirem en cotxes des de l’Oficina de Turisme d’Ulldecona i anirem a visitar un argiler, per veure i explicar com s’extreia l’argila. Després ens traslladarem al rajolar, situat a l’entrada del barri de Sant Joan del Pas i allí farem totes les explicacions. Hi haurà una sorpresa final
La dificultat és baixa. El terrenys és pla i de terra. Podeu portar gorra i aigua.
La durada serà de 2 hores 30 minuts, aproximadament.
Organitza: Centre d’Estudis d’Ulldecona.
20 D’OCTUBRE, DIUMENGE
Benicarló
Escenes de la Guerra Civil a la façana marítima de Benicarló
11.00 h. Plaça de Sant Bartomeu, Benicarló
Aquesta ruta té per objectiu difondre històries relacionades amb la guerra civil que van tindre lloc en escenaris de la part marítima de Benicarló.
És una ruta urbana. Sortirem de la plaça de Sant Bartomeu, davant de l’església parroquial, per buscar la mar pel Passeig Marítim. Arribats a la platja del Morrongo hi tombarem per l’avinguda del Marquès de Benicarló fins aplegar a l’inici del port. Tornarem al centre de la localitat pel Camí la Mar. El recorregut s’aturarà en aquells llocs on hi van haver episodis, alguns locals altres generals, de la guerra.
La dificultat és baixa, tot el recorregut és urbà. Cal portar sabates còmodes.
Organitza: Associació De Soca-rel
26 D’OCTUBRE, DISSABTE
El Ballestar
El patrimoni del Ballestar
10 h. Centre d’interpretació del Parc Natural
L’objectiu és conèixer el Ballestar i els seus valors culturals i naturals.
Descobrirem les construccions més destacades del poble, i també del seu entorn, com l’ermita de la Trinitat el safareig, fonts, sénies i casetes de pastor. A més coneixerem els grans valors naturals d’aquesta zona del Parc Natural de la Tinença de Benifassà.
La dificultat és mitjana-baixa. Cal portar roba i calçat adequats, aigua i esmorzar.
Organitza: Ajuntament de La Pobla de Benifassà, Entitat Local Menor de Ballestar i Parc Natural de la Tinença de Benifassà
10 DE NOVEMBRE, DIUMENGE
Santa Bàrbara
Masades del poble, un poble de masades
10 h. Aparcament de l’Estadi Municipal.
Durada: 3 hores.
Santa Bàrbara és una població que té el seu origen en una munió de masades i cases de camp escampades per la plana. Farem un recorregut per a visitar les que han quedat dins o a la vora del nucli urbà als sectors S i SE i comentarem diferents aspectes arquitectònics, històrics i etnològics.
Passejada tranquil·la per terreny totalment pla.
Organitza: Centre d’Estudis Planers.