Passejada al racó de les fibres vegetals. Taller de llatar.

Data: 4 d’agost de 2010.
Hora i lloc de l’activitat: 17 h. Museu de la Pauma de Mas de Barberans.
Durada: 3 hores
Objectius:

  • Aprendre a llatar (elaborar objectes amb pauma)
  • Conèixer les plantes que tradicionalment a’han utilitzat en la cistelleria.

Places limitades. Les inscripcions es realitzaran segons ordre d’arribada, per telèfon: 977053778 o info@cdrmuseudelapauma.cat

Descripció:
El margalló (Chamaerops humilis) és l’única palmera autòctona d’Europa. A les Terres de l’Ebre la podem trobar des del nivell del mar fins als 800 metres d’altitud. La preparació de la primera matèria implica un procés llarg que ens porta de la fulla de la pauma verda al brins. A l’acció de creuar els brins per formar una trena que després serveix per fer diferents objectes se’n diu llatar.
A llatar s’aprendrà durant la primera part de la tarda i tot seguit es farà una passejada fins arribar al Racó de les Fibres Vegetals. Aquest Racó es tot un exemple de recuperació paisatgística de l’entorn natural. S’ha passat de tenir un abocador incontrolat de runes a un espai didàctic per afavorir la reproducció i el coneixement d’espècies vegetals. Unes plantes que s’han utilitzat tradicionalment amb finalitats cistelleres i les altres utilitzades dins de l’àmbit domèstic de manera totalment utilitària.
Activitat complementària a les 20 hores al Museu de la Pauma presentació de la recerca del programa de l’IPEC- Documentació del Centre de Promoció de la Cultura Popular Tradicional Catalana: El treball de la pauma als pobles del Parc Natural dels Ports.

Deixa un comentari