El Centre d’Estudis Seniencs va nàixer l’any 1991 fruit de l’iniciativa d’un grup de gent del poble interessada en l’estudi i la preservació del patrimoni local. El CES està adherit a la Coordinadora de Centres d’Estudi de Parla Catalana i col·laborem activament amb les activitats de l’Institut Ramon Muntaner. Econòmicament ens nodrim dels ajuts per a projectes i activitats que ens han anat concedint diferents entitats i administracions: Ajuntament de la Sénia, Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya, Diputació de Tarragona, IRMU, Fundació Caixa Tarragona, CEMS…
Els nostres objectius prioritaris són:
- Fomentar l’estudi i la recopilació de tota classe de fonts orals, escrites, gràfiques i audiovisuals relatives a la història de la nostra població i territori d’influència.
- Contribuir al coneixement, la valoració i la difusió del patrimoni local entès en un sentit ample.
- Ser un dels factors de dinamització cultural de la població, mitjançant el foment de la participació ciutadana i la col·laboració amb altres entitats locals.
Des del moment de la nostra creació hem combinat les activitats de recerca i les de difusió, que sempre han anat unides. Tots els projectes d’investigació han anat acompanyat d’activitats diverses de difusió com publicacions, xerrades, taules rodones, exposicions, visites o itineraris guiats…
Els principals projectes de recerca que hem portat a terme han estat:
- El ròssec als Ports.
- El patrimoni arquitectònic senienc.
- El procés d’industrialització a la Sénia.
- Dona i treball a la Sénia.
- Aigua i poblament.
- L’aprofitament hídric del riu Sénia (conjuntament amb el Centre d’Estudis d’Ulldecona).
- El moble a la Sénia.
Col·laboració en les publicacions La Sénia. Història i Territori (2007), i La Sénia. Economia i Societat, volums de la la col·lecció “El Campanar” d’Onada Edicions.
Aquest 2012 hem col·laborat en la publicació de El riu Sénia. Activitat Humana i transformacions del paisatge, volum 4 de la Biblioteca Taula del Sénia d’Onada Edicions.
Des del 2004 publiquem una revista anual amb el nom de Lo Senienc. Memòria, natura i llengua. D’acord amb la filosofia de l’entitat aquesta publicació pretén a la vegada fer recerca i divulgació de temes diversos que poden interessar tant a la gent del poble com a interessats en la història i cultura locals en general. Sempre que és possible inclou resums de treballs de recerca presentats a l’IES la Sénia per joves estudiants de segon de batxillerat.
Des del curs 2010-2011 gestionem l’Antena del Coneixement de la URV a la Sénia, projecte que resulta del convenni entre la universitat, l’Ajuntament de la Sénia i la nostra entitat.
Ens pots trobar a:
Web: http://patrimonisenienc.blogspot.com.es/
Facebook: https://www.facebook.com/groups/259142327498495/