Centre d'Estudis "Lo Rafal" – Alcanar

logotip Centre d'Estudis "Lo Rafal"L’Associació Cultural Lo Rafal es va crear l’estiu de 1988. Coincidint amb les festes del Remei, a l’octubre, apareixia la revista informativa d’Alcanar Lo Rafal.

Des de la seua creació, l’Associació Cultural Lo Rafal emprèn activitats culturals en l’àmbit de les Terres de l’Ebre i de les comarques cruïlla (Ports, Matarranya, Maestrat). A més dels congressos, cursos, exposicions i activitats formatives, editem des del mateix any una revista d’informació, divulgació i opinió, Lo Rafal.

Aquesta eina vertebradora del territori del Sénia i de manteniment lingüístic a la nostra comarca ha fet des d’aleshores diversos salts de qualitat.
La revista trimestral (tot i que, fins a 2009 hem editat cinc números l’any) Lo Rafal no té cap ànim de lucre, compta amb el suport de la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya.
Tracta temes de política local i urbanisme, medi ambient i legislació, immigració i educació cívica, i fa el seguiment de les qüestions d’actualitat que resulten d’interès social per als habitants del municipi.

Tot i que els principals esforços se centren en la revista, l’entitat també ha realitzat jornades culturals i un premi infantil i juvenil de contes durant la dècada dels 90. Laura Sancho i altres membres de la redacció durant aquests últims anys van participar en aquest concurs.

Ja al segle XXI, hem participat en les trobades d’entitats i centres d’estudis del territori de la Diocesi de Tortosa celebrades a Móra la Nova, Ulldecona i Rossell, organitzades per l’Institut Ramon Muntaner. També vam estar presents en un estand compartit a la Fira del Llibre i Autors Ebrencs de Móra d’Ebre i col·laborem en l’organització del Recercat’06 celebrat a Amposta. L’any següent també vam prendre part al Recercat celebrat a la ciutat de Lleida.

Darrerament, hem assistit a les trobades de centres d’estudis de Terres de cruïlla, a la Sénia i Ulldecona. L’any 2009 organitzarem la tercera trobada a Alcanar.

Ara mateix, estem treballant en un projecte de recuperació dels elements pertanyents al patrimoni local i a la Guerra Civil, situats al terme d’Alcanar, mitjançant la implementació de l’antic traçat del Lligallo de la Mar.
Pàgina web: http://www.alcanar.com/entitats/rafal
Persona contacte: J.Joaquim Buj
Email: lorafal@gmail.com / rafalalcanar@terresdecruilla.org
Telèfon contacte: 669.28.64.49

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s