Centre d'Estudis "Lo Lliscó" – Mas de Barberans

logotip centre d'estudis "Lo Lliscó"L’Associació Cultural “Lo Lliscó” es va crear l’any 1997 i l’activitat principal de tots aquests anys ha estat la publicació d’una revista trimestral anomenada “Favarium”, a més de participar amb la Setmana Cultural contractant diferents actuacions.

L’any 2006 va ser un any decisiu ja que aprofitant part de la gent fundadora de l’Associació Cultural s’ha iniciat la reconversió d’aquesta Associació en Centre d’Estudis tenint com a objectius principals: el coneixement de l’entorn mitjançant la recerca científica i la difusió del patrimoni cultural en un sentit ampli.

Actualment hi ha dos grups amb objectius diferents que treballen dins del Centre d’Estudis:

Gup de la Revista: se n’encarreguen de la publicació de la revista “Favarium” que ha passat de ser de trimestral a semestral ampliant el seu contingut. Cal incidir que aquesta revista s’ha publicat sense interrupcions des del 1997 fins l’actualitat, tot i que hi ha hagut èpoques que no ha estat fàcil aquesta continuïtat.

Grup de recerca: des del setembre del 2006 que l’Institut Ramon Muntaner va concedir un ajut pel projecte baratar hi ha un col.lectiu fix de quatre persones i variable de 7 que centren els seus esforços en la recerca del baratar. A més aprofiten les entrevistes per tal de recollir testimonis d’una manera de viure i d’interactuar amb l’entorn amb perill de perdre’s per l’edat avançada dels informants.

Des del Centre també es realitzen d’altres activitats per tal de dinamitzar l’activitat cultural de Mas de Barberans:

* Setmana Santa 2006: Taller de pintar ous de Pasqua aprofitant el col.lectiu romanès resident a la població.
* Setmana Cultural Agost 2006: Visita a l’Observatori de l’Ebre i sortida nocturna per veure els estels.
* Participació amb un punt d’informació al IV Racó dels artesans. La Fira de les Fibres Vegetals. Agost del 2006.
* Setmana Santa 2007 es va començar un cicle de cine fòrum amb el suport del Consell Comarcal del Montsià. Un dels membres del Centre, estudiant d’història i gran amant del cinema, fa una contexualització històrica aprofitant la pel.lícula elegida. Entre les pel.lícules que hem projectat podem citar: Good bye Lenin, Casablanca, Lutero, La vida de los otros, Salvador,…
* A la Setmana Cultural del 2007 es va presentar el Centre d’Estudis a la població amb gran assistència de públic. A l’acte hi va assistir el president de la Coordinadora de centres d’Estudis de Parla Catalana. A la nit el Centre d’Estudis va organitzar un concert d’un grup de dixeland del Camp de Tarragona.
* Durant la Setmana Cultural del 2008 es va organitzar una excursió al Centre d’Interpretació de les Pintures Rupestres d’Ulldecona. Hi van anar un grup de 20 persones.
* Durant els mesos de maig i juny s’ha realitzat un treball de recerca sobre la desaparició de la festa major d’hivern a Mas de Barberans: Sant Antoni. S’han realitzat enregistrament a diferents persones que recordaven el muntatge de la barraca i la representació de la vida del Sant. Aquesta recerca s’inclou dins del projecte de Tallers per la Festa del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. Els resultats de la recerca, juntament amb la recuperació de la festa es presentaran a les Festes de Nadal.

Contacte:
President: Joan Maria Ventura
Email: lollisco [at] gmail.com
Web: http://lollisco.blogspot.com
Twitter: http://twitter.com/lollisco
Facebook: http://www.facebook.com/group.php?gid=24325452201
Flickr: http://www.flickr.com/photos/29205587@N06/
Picasa: http://picasaweb.google.com/lollisco

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s