La sèquia mare que portava les aigües del riu Sénia cap a Ulldecona i Alcanar, entre altres localitats riberenques, va permetre el desenvolupament d’un gran nombre de molins als pobles del sud del Montsià.
Aquesta puixança econòmica va marcar els inicis de la població dels actuals Sant Rafael (Baix Maestrat) i el Castell (barri d’Ulldecona, situat enfront a la banda catalana del riu). La ruta s’inicià a la pista de ball del barri Castell, per visitar el conjunt Molí de l’Om, el pont i la urbanització, també el Mas dels Macos. El trajecte finalitzarà al pas del Canyaret, situat al terme de Sant Rafel per la marge dreta del riu Sénia. L’organització va anar a càrrec del Grup de Catalogació Los Taulons.
Els molins a Alcanar, fa molt poc temps, encara eren un sistema productiu, un mitjà de treball i un recurs econòmic, però actualment ja no n’hi ha cap en funcionament. Segons la historiadora Helena Fibla, a mitjans del segle XIX, el municipi comptava tan sols amb sis molins d’oli i tres molins fariners.
Però, a principis del segle XX s’experimentà un destacat augment en l’aparició d’aquest tipus d’indústria, que multiplicà per quatre la quantitat d’edificis moliners dedicats a l’elaboració d’oli. Són escasses les restes materials que es conserven d’aquest patrimoni canareu, la ruta mostrà els testimonis de l’evolució que experimentaren en el sistema de producció a Alcanar. Es van visitar tres molins del poble, un dels quals és el de Tadeo, l’últim que va estar en funcionament fins fa pocs anys, ubicat a la plaça del Camí Ample. L’Associació Cultural Lo Rafal d’Alcanar i el Centre d’Estudis Lo Codolar, de les Cases, s’encarregaren de dur a terme aquest recorregut. Les dues sortides formaren part de la tercera edició dels Itineraris per les Terres de Cruïlla que organitzen des de l’estiu els centres d’estudis i entitats culturals de Santa Bàrbara, Rossell, la Sénia, Mas de Barberans, Traiguera, Ulldecona, Sant Rafael i el Castell, Alcanar i les Cases.
Foto de Tadeo