Ulldecona fortificada: els seus vestigis

Croquis d'Ulldecona fortificada s.XIX

Croquis de la vila d’Ulldecona al s.XIX

Durant la setmana de festes, el Centre d’Estudis d’Ulldecona ha preparat un itinerari per anar descobrint les restes d’una part important de la història de la vila: l’Ulldecona fortificada.

La vila d’Ulldecona era un recinte fortificat, envoltat de muralles, que tenien uns cinc metres d’alçada amb un gruix que anava del setanta als cent vint centímetres. Disposava de quatre portals fortificats, el de Tortosa al nord-est i el de València al sud-oest, als extrems del carrer Major i en direcció a les dos ciutats esmentades, també hi havia el portal de Morella al nord-oest i el de la Mar al sud-est, que donaven sortida als vilatans en els flancs laterals de la vila.

Tenim notícia que l’any 1391 el mural de la murada comptava amb trenta-quatre torres, regularment espaiades, que reforçaven el sistema defensiu al llarg de tot el perímetre emmurallat.

Si féssim una secció de l’espai que estem explicant ens trobaríem que a la part de dins hi hauria les cases adossades a la murada, a continuació vindria el vall, que no necessàriament havia de ser molt profund, estava separat del camí de ronda per una renglera de moreres, després el camí de ronda que quedava tancat per la part de fora per les tanques dels vergers que envoltaven la vila.

Murades Ulldecona

Durant el segle XVIII, la muralla i els valls deixen de tenir els efectes defensiu que havien tingut fins aleshores, i llavors l’Ajuntament comença a vendre parcel·les del vall, majoritàriament als propietaris que confrontaven amb la murada, i que de bon principi ho feien servir de pati, que posteriorment edificaren, amb això la murada va ser finalment engolida per una població que necessitava estendre’s més enllà del seus límits.

L’any 1854 es va tombar el portal de Tortosa i l’any 1868 el de València, a fi de donar més espai per la circulació de bagatges i els carruatges del correu, ja que el carrer Major va passar a ser carretera. Entre 1884 i 1887 s’enderroquen el portal de la Mar i el de Morella.

Us proposem un itinerari per a descobrir tots els molts vestigis que hi queden d’aquest passat no tant llunyà i que se’ns amaga a la vista com si mai hi hagués hagut cap fortificació protegint Ulldecona.

L’itinerari es realitzarà el dia 27 d’agost de 2011, dissabte, a les 10:30h

El lloc de sortida serà al Passeig de l’estació, davant de l’estació de trens

L’itinerari serà conduit de la mà d’en Joan Roig, historiador local.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s