Un recorregut pel Carlisme del segle XIX a Ulldecona

El passat 10 de setembre, i dintre del programa de les festes Quinquennals d’Ulldecona i dels “Itineraris per les Terres de Cruïlla”, el Centre d’Estudis d’Ulldecona, va organitzar un itinerari   sota el nom “UN RECORREGUT PEL CARLISME DEL SEGLE XIX A ULLDECONA”. L’acte va estar comentat per la Núria Sauch, gran coneixedora d’aquest fets i autora de diverses publicacions al respecte, qui ens va fer reviure els fonaments ideològics  i els màxims exponents territorials d’aquests conflictes carlistes a la vila d’Ulldecona, als llocs més emblemàtics  i amb els fets més destacables que succeïren.

El lloc de trobada va ser l’estació on es va aplegar nombrós públic d’arreu de les nostres terres, interessat en aquests capítols de la Història de la nostra vila.

Des d’allí varem marxar cap El Castell d’Ulldecona on la Núria Sauch ens va fer reviure per què aquest lloc va ser essencial per al control del territori des d’èpoques molt llunyanes fins els conflictes del segle XIX, on ens va emmarcar en el període que ens ocupa. Un lloc geoestratègic clau per a controlar tant la vila d’Ulldecona com els diferents accessos des de qualsevol dels punts cardinals.

itinerari carlista

Des d’allà la visita va continuar pel nucli d’Ulldecona on la plaça de l’Església va ser la protagonista dels comentaris per ser l’antic centre neuràlgic i nucli de poder i on van tenir lloc fets molt destacables en els conflictes carlistes.

També es van aturar a la “Casa de Raga”, que acollí el 1860 a Carlos VI de Borbón, Conde de Montemolín, i es van esmentar els carrers actuals amb una toponímia relacionada amb personatges importants d’aquest període com l’Avinguda del Comte de Montemolín i el General Cabrera.

itinerari carlista

itinerari carlista

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s